top of page

Bevallingsverhalen

Aaf-11.jpg

Nico en Marlies

 Dit is het bevallingsverhaal van Marlies en Nico wat plaatsvond in het ziekenhuis. Ze waren zwanger van hun 3e kindje. 

Aan het einde van een zaterdag in oktober kreeg ik een berichtje van Marlies dat ze gestript was door de verloskundig, omdat ze al ruim een week overliep.

Ik pakte mijn spullen bij elkaar zodat, als ik weer een berichtje zou krijgen, ik direct op pad kon gaan. En rond half zeven kreeg ik een berichtje van Nico dat het daadwerkelijk was begonnen en ze onderweg waren naar het ziekenhuis.

 

Aangekomen in het ziekenhuis lag Marlies eerst nog op bed en ving de weeën rustig op. Om de weeën wat dragelijker te maken kreeg ze een Tens-apparaatje. Dit zijn kleine plakkers die op de rug worden geplaatst en bediend wordt met een klein apparaatje die kleine stootjes afgeeft om de weeën op te vangen. Marlies gaf Nico de opdracht het apparaatje bij zich te houden om de stootjes af te geven. Marlies gaf dan het teken. Na een uurtje kreeg Marlies  van de verloskundige het verlossende woord dat ze mocht persen.

Dit gebeurde op de baarkruk. En ja, na een paar persweeën kwam Aaf ter wereld. Papa pakte haar aan en legde Aaf op mama haar borst. Wat een ontlading!

De verloskundige en papa begeleide mama met Aaf naar het bed waarna papa de navelstreng kon doorknippen. Aaf lag nog even rustig bij mama waarna de kleine onderzoekjes plaatsvonden, zoals natuurlijk het wegen. Alles scoorde goed, alleen haar temperatuur bleef wat laag. Ze kreeg snel een warm pakje en wat bijvoeding om aan te sterken. Vervolgens mocht ze even lekker opwarmen bij papa. Marlies kreeg een boterham met pindakaas (daar had ze zin in) en wat drinken om ook even bij te komen, want goh Aaf was in slechts drie uurtjes ter wereld gekomen!

Aaf-11.jpg

         Frank en Jorien

Dit bevallingsverhaal gaat over Frank en Jorien. Ze verwachtte hun eerste kindje en ook zij wilden beide graag thuis bevallen, in een bavalbad.

 

Jorien liep 14 dagen over en meerdere keren strippen hielp niet dus er werd een besluit genomen om een ballonnetje te plaatsen. Dit maakte dat de weeën langzaam op gang kwamen. Op maandagochtend kreeg ik van Jeroen te horen dat ze naar het ziekenhuis waren vertrokken. In het ziekenhuis kreeg Jorien een infuus met een middel om de weeën op te wekken. Jorien mocht gebruik maken van de douche en uiteindelijk heeft ze een tijdje in bad

gezeten. Ik heb mij even teruggetrokken want de ontsluiting was er nog niet. Twee uur later haalde de verloskundige mij op dat het tijd was.,Jorien mocht persen! 

 

Dit ging heel goed dus de papa kon al snel zijn dochter aanpakken. Kleine Philou was geboren! Wat is dit toch mooi en bijzonder moment! 

Eerst lekker even bij mama, daarna mocht Philou heerlijk huid op huid bij papa liggen. Huid op Huidcontact is goed voor de ouder-kind binding, zeker het eerste moment kort na de geboorte. Het vormt de basis voor een gezonde emotionele, sociale, verstandelijke en motorische ontwikkeling van het kindje. 

.jpg

                      Jeroen en Joyce

De bedoeling was voor Joyce en Jeroen dat de bevalling thuis zou plaatsvinden. Het beval bad stond ook klaar voor de geboorte van hun eerste kindje. 

Op donderdagochtend kreeg ik een berichtje van Jeroen dat Joyce haar vliezen waren gebroken en dat hij me op de hoogte zou houden wanneer ik moest komen. Ik heb mijn spullen gelijk allemaal klaar gezet zodat ik direct weg kon als dat nodig mocht zijn.  Rond het avondeten kreeg ik het verlossende telefoontje.

Jeroen vertelde mij al dat de kans groot was dat Joyce naar het ziekenhuis moest, omdat de verloskundige het vermoeden had dat hun kindje in een stuit lag. Na een half uurtje nog thuis te zijn vertelde de verloskundige dat het goed was om te vertrekken naar het ziekenhuis. De verloskamer was geregeld en we zijn naar het ziekenhuis gereden. 

Na het maken van een echo werd helemaal duidelijk dat het kindje inderdaad in stuit lag, de billetjes naar beneden. Het werd de grote vraag of de kleine op natuurlijke wijze of middels een keizersnede ter wereld moest komen. Joyce bleek echter al volledige ontsluiting te hebben dus een keizersnee was niet meer mogelijk. Tijdens het  persen werd Joyce goed begeleid door de verloskundigen en met liefdevolle ondersteuning van Jeroen werd kleine Franca uiteindelijk geboren.

Franca werd direct even apart genomen om haar te controleren of alles in orde was. Franca was helemaal gezond en na de onderzoekjes werd Franca aan de borst gelegd bij mama. Ook dat ging helemaal goed.  
Het bleek achteraf toch een spannende ervaring voor allebei. Het terugzien van de foto's heeft vooral Joyce goed geholpen met het verwerken van deze heftige bevalling. 

AR2I9128_edited.jpg
bottom of page